Företagslån – när är det lämpligt att företag använder lånat kapital?

Som egenföretagare finns det flera olika sätt att finansiera ditt företag. Ett populärt sätt är att ansöka om ett företagslån från en bank eller långivare. Liksom andra lån måste lånet återbetalas inom den fastställda löptiden, med ränta och eventuella avgifter. Om du lånar klokt kan denna finansieringsmetod mycket väl vara fördelaktig, men vissa situationer lämpar sig naturligtvis bättre för ett företagslån än andra.

Huruvida det är en bra idé för ditt företag att ta ett företagslån eller inte beror på olika faktorer. Bland annat spelar verksamhetens mål och befintliga ekonomiska situation en roll. Dessutom är det viktigt att titta på de räntor företagslån vanligen kommer med, och överväga om ditt företag kan kvalificera sig för en rimlig ränta eller inte.

Och så var det frågan om i vilka situationer det faktiskt är lämpligt att ansöka om företagslån och i vilka situationer det är mindre lämpligt. Vi har samlat några av dem här.

För att få hjälp i uppstartsfasen

Om du nyligen har startat ditt företag och behöver lite hjälp för att komma i gång kan ett företagslån hjälpa dig. Uppstartsfasen är trots allt ofta den svåraste delen av ett företags livslopp, eftersom nya entreprenörer ofta inte har det kapital som krävs för att täcka alla oförutsedda utgifter.

Men i stället för att oroa dig för att du måste lägga din affärsidé på hyllan eller gå i konkurs efter bara några månader kan du ta ett företagslån. Om du tror att din affärsidé är tillräckligt stark för att överleva, vill säga.

I syfte att utöka verksamheten fysiskt sett

Om ditt företag befinner sig i en lovande tillväxtfas och du behöver kapital för att expandera kan ett företagslån vara hjälpsamt. Med en större budget behöver du inte oroa dig lika mycket för att dina affärslokaler inte kan hålla jämna steg med tillväxtfasen och att du inte har möjlighet att expandera din verksamhet i den utsträckning som den har potential att göra.

Lånade pengar kan således användas på ett förnuftigt sätt om lånet till exempel används för att investera i en ny lagerlokal eller ett större och mer produktivt kontor. För att kunna rymma allt som ditt företag är i behov av behöver du trots allt det fysiska utrymmet som krävs för det.

Se bara till att du inte ansöker om ett företagslån bara för att du vill ha en pampigare lokal som egentligen inte fyller någon funktion. När allt kommer omkring måste företagslånet betalas tillbaka förr eller senare, så det är viktigt att det ses som en investering som kan hjälpa ditt företag att växa och generera mer omsättning.

Om du har som mål att investera i marknadsföring

För att ett varumärke ska lyckas på den hårt konkurrensutsatta marknaden måste de använda rätt marknadsföringsmetoder. Marknadsföring skapar trots allt varumärkesmedvetenhet och gör potentiella kunder intresserade av att välja just ditt företag och era produkter eller tjänster.

Tyvärr är det väldigt få som vet vad som krävs för en framgångsrik marknadsföringsstrategi. Därför kan outsourcing av en marknadsföringsbyrå vara ett utmärkt sätt att stärka ditt varumärke och således generera mer intäkter. Om du lånar pengar för detta ändamål kan du med andra ord betrakta ett företagslån som en ypperlig investering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.