Inred kontoret produktivt

Är du en av de som arbetar eller studerar hemifrån? Eller har du just fått återgå till ditt kontor efter ett par år av planlöst driftande mellan olika caféer och provisoriska hemmakontor? Om du äntligen har hittat en plats som du planerar att använda i produktiva syften under en lång tid framöver ska du spendera lite extra tid med att göra platsen funktionell. Din fysiska miljö har nämligen en stor inverkan på hur bra det går att fokusera under en längre tid.

Hållning och ergonomi

Du kanske har hört talas om sådant som ergonomi och hållning, och om du arbetar på en större arbetsplats har ni kanske till och med haft kurser i hur man ska sitta och slappna av för att inte få långvarig värk. Vi vet dock hur bra det brukar gå med att tänka på sådant när man väl är mitt inne i ett stressat skrivande efter långa dagar av möten och information.

Man sjunker ihop och tappar fokus. Därför ska man skapa en arbetsplats som automatiskt får oss att behålla skärpan. Har du en bekväm stol? Släng den. Skaffa en pall eller en ståstol där du hela tiden själv måste vara aktiv för att inte ramla av. Därmed kommer du att byta arbetsposition oftare, du kommer att resa på dig och du kommer inte att kunna sjunka ihop eller sitta i en och samma arbetsställning under åtskilliga timmar av dagen. Med en “obekväm” stol blir du mer aktiv fysiskt – och mentalt!

Som komplement till din ståpall ska du såklart ha ett skrivbord som är höj- och sänkbart. Då kan du variera mellan att sitta ned helt, vila mot pallen eller stå upprätt under dagen, vilket är ett ännu bättre sätt att hålla dig alert på. Forskning visar också att du lättare tar in och bearbetar information om dina muskler samtidigt är aktiva. Därför är motion och träning en viktig del av din mentala prestation.

Färg, form och fokus

När du väl har köpt en pall och ett bra skrivbord kommer nästa del. Visste du om hur mycket vårt undermedvetna påverkas av oordning? Att du automatiskt känner dig mer stressad i en miljö som är full av prylar, papper och distraktioner som ljud och ljus? Städa ditt skrivbord, köp olika pärmar, lådor och fack där du har ordning och överblick kring ditt arbete.

Oavsett vilket typ av arbete du har, om du arbetar på bank, programmerar eller just nu bara studerar, så kommer du enklare att fokusera på arbetet framför dig om du inte har distraherande information och kommunikationskanaler alldeles bredvid dig. Detta inkluderar din telefon.

Det finns många health reviews Sweden som kartlagt hur användandet av smartphones påverkar vår kognitiva förmåga. Eftersom apparna på din telefon är designade att pocka på din uppmärksamhet och få dig att vilja använda dem finns din smartphone hela tiden med som ett distraherande element i ditt undermedvetna. Det enklaste sättet att bli av med detta är att sätta telefonen på ljudlös, lägg den i väskan och bestäm fasta tidpunkter för när du kan använda den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.