Förnya dina utomhusplatser med marktegel  

Har du tröttnat på utseendet på dina utomhusplatser på tomten? Är det dags att byta ut den gamla slitna asfalten på uppfarten mot någonting nytt och fräscht? Om så är fallet så kan marktegel vara den perfekta lösningen för dig 

Tegel har använts som byggnadsmaterial i tusentals år. Tack vare sin stryktålighet och snygga utseende är det lätt att förstå varför det länge har varit så populärt, både i Sverige och utomlands. Någonting som dock inte riktigt fått fäste här hemma än är dock marktegel. På grund av sin stryktålighet och stilrena utseende är marktegel mycket populärt i Europa och USA och numera finns det även goda möjligheter för oss svenskar att använda det fantastiska materialet. 

Vad är marktegel egentligen?  

Marktegel är nära besläktat med vanligt tegel som används till takläggning eller som byggmaterial. Allt tegel tillverkas genom att bränna lera i stora ugnar. Detta sänker fukthalten och skapar ett stryktåligt material som sedan kan användas i byggnadssyfte.  

Marktegel tillverkas på samma sätt som vanligt tegel förutom att man i framställning av marktegel bränner leran vid mycket högre temperaturer. Detta skapar ett tegel som är mycket stryktåligare och kan bära upp en stor mängd vikt utan att ta skada. Marktegel är även mer resistent mot frost och fukt och har därför väldigt svårt att spricka under tuffa förhållanden.   

Marktegel erbjuds precis som vanligt tegel i olika nyanser av gult och rött för att du ska kunna välja en kulör som passar just dina behov. För den som känner sig lite experimentell finns det även marktegel i svart att använda sig av vilket garanterat kommer skänka en ännu mer unik look till din uteplats. 

Vilka användningsområden finns det?  

Marktegel har en lång rad användningsområden för utomhusbruk. Om du har möjlighet att påverka i din förening så är marktegel det perfekta underlaget att lägga på promenadstigarna genom kvarteret, eller att använda till renovering av trottoarer och liknande.  

För privat bruk så är det mycket populärt att lägga om uppfarter och liknande med marktegel. Det är stryktåligt och skänker ett unikt utseende till någonting som i vanliga fall kan vara väldigt vardagligt och tråkigt.   

Marktegel kan även användas för sociala uteplatser såsom grillhörnor och altanutrymmen. Du kanske varken har plats eller vill sätta in en klassisk träaltan, och i sådana situationer lämpar sig marktegel utmärkt. Det blir även ett trevligare utseende med färggrant tegel jämfört med traditionell stenläggning.  

Viktigt att tänka på innan man beställer marktegel 

Det är viktigt att du köper rätt sorts marktegel för ditt ändamål. Det finns nämligen olika hårdhetsgrader som är anpassade till olika ändamål. Ha även i åtanke om du tänker lägga teglet själv eller om du vill använda dig av ett proffs.  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.