Glasögon mot blått ljus: Hur de kan skydda dina ögon och hjälpa dig att sova bättre  

Använder du ofta din telefon eller dator på kvällen? Om så är fallet kan du göra skada på dina ögon utan att du ens inser det. Blått ljus är en typ av ljus som sänds ut från elektroniska apparater, och det kan orsaka ansträngda ögon och trötthet. Dessutom kan blått ljus också störa vår sömncykel.  

Det är därför många människor nu väljer att bära glasögon med skydd mot blått ljus, eller som det heter på engelska, blue light glasögen. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera fördelarna med att bära glasögon med blått ljus och hur de kan hjälpa till att skydda dina ögon! 

Vad är glasögon mot blått ljus och vad gör de?  

Blått ljus är en typ av synligt ljus med hög energi som avges av skärmar på elektroniska apparater, t.ex. datorer, bärbara datorer och smartphones. Medan exponering för blått ljus under dagen kan öka vakenheten och förbättra humöret kan för mycket exponering på kvällen störa kroppens naturliga sömncykel. Detta beror på att blått ljus undertrycker produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera sömnen. Glasögon för blått ljus är utformade för att filtrera bort blått ljus, vilket bidrar till att minska dess skadliga effekter. Viss forskning tyder på att glasögon med blått ljus kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten och mängden sömn samt lindra symtom på ögontrötthet. Det behövs dock mer forskning för att bekräfta dessa fördelar. Om du överväger att investera i ett par glasögon för blått ljus, se till att tala med din läkare eller optiker först.  

Hur man använder glasögon mot blått ljus för bästa resultat  

För det första, se till att du köper glasögon som faktiskt filtrerar bort blått ljus. Många så kallade “blå ljusblockerare” gör faktiskt inte mycket för att minska mängden blått ljus som når dina ögon. För det andra, bär glasögonen minst två timmar före sänggåendet. Detta ger din kropp tid att anpassa sig till den minskade nivån av blått ljus och hjälper dig att sova bättre. Slutligen ska du vara medveten om att blåljusglasögon inte helt och hållet eliminerar alla källor till blått ljus. Om du utsätts för ljusa skärmar under långa perioder kan du fortfarande uppleva viss trötthet i ögonen eller sömnsvårigheter. Genom att följa dessa tips kan du dock avsevärt minska de skadliga effekterna av blått ljus på dina ögon och din kropp. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.