Motion får oss att må bra och håller oss friska

I dagens samhälle så är det många av oss som tyvärr rör på oss alldeles för lite. Kontorsjobb och sittande pendling gör att det är långt ifrån alla som får den dagliga dosen av motion som krävs för att vi ska må så bra som möjligt. Att röra på sig för med sig en lång rad fördelar och leder till att man mår mycket bättre överlag.

Förutom att ens mentala hälsa kan förbättras av att man rör på sig regelbundet så hjälper det också hjärnan att fungera bättre. Träning kan få öka ens koncentrationsförmåga överlag, samtidigt som det kan hjälpa en att hålla sig frisk från allvarliga sjukdomar såsom diabetes typ 2. En god kost och regelbunden motion är inte bara nyckeln till ett lyckligare liv, det kan också vara nyckeln till ett friskare och längre liv. Här kan du läsa mer om diabetes typ 2.

Minskad stress

Människokroppen är tyvärr inte designad för att sitta i en kontorsstol 8 timmar om dagen. Att röra på sig kan minska stress och få oss att må mycket bättre, särskilt om man som många andra har ett jobb där man sitter still under majoriteten av arbetsdagen.

Ökad glädje

Motion producerar glädjehormonet endorfiner. Endorfiner är ett av de kemiska ämnen i hjärnan som gör att vi mår bra och kan leda till korta lyckorus i samband med träning. Detta är anledningen till varför man känner sig så glad efter att man har motionerat och är vanligt bland löpare och cyklister.  Endorfiner utsöndras även under sex och vid andra aktiviteter som gör att vi mår bra, såsom att umgås med vänner och familj.

Motion är inte allt 

Men motion är inte det enda som behövs för att vi ska må så bra som möjligt. För att kroppen ska kunna fungera som den ska så är det också ytterst viktigt att vi äter hälsosamt och får i oss alla näringsämnen som vi behöver. Att göra en förändring i kosten kan kännas jobbigt, men kan leda till stora positiva förändringar för ens hälsa. 

Kosthållning bidrar också till måendet

Om du vill göra en förändring i din kost så är det första du bör göra att sätta dig ner och se över hur du kan byta ut några av sakerna du äter mot mer hälsosamma alternativ. Kanske kan du byta ut frukostflingorna mot gröt eller börja äta en nyttig sallad till lunch med jämna mellanrum? När man äter nyttigt så får man efter ett tag ett tillskott av energi. Många människor som har gjort om sin kost kan vittnar om hur det har lett till ett bättre mående och mer energi.

Det krävs inte mycket motion för att må bra

Samtidigt så krävs det inte särskilt mycket extra motion för att man ska få en hel del hälsofördelar. Att röra få upp sin puls 20 minuter om dagen räcker långa vägar för att man ska må så bra som möjligt. Att pendla till jobbet via cykel kan på så sätt bli ett utmärkt sätt att se till att man rör på sig, samtidigt som man ofta kan spara in en hel del pengar genom att cykla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.