Så väljer du rätt påslakan

Att hitta rätt första gången när du ska köpa nya sängkläder till din säng kan faktisk vara ganska svårt. Urvalet är som en djungel och där finns hur många som helst som säljer påslakanset i olika storlekar, material och design.

På marknaden för hemtextilier är där kanske bara en återförsäljare som du tycker om – där du vet, att du hittar rätt varje gång. Kanske du är på jakt efter något helt speciellt och därför hoppar lite runt blant möjligheterna.

Oavsett vilken grupp du tillhör får du i denna artikel en liten guide till, vad du bör tänka på, när du ska köpa nytt påslakan.

  1. Storlek

Storleken på ditt påslakan och ditt örngott är nog det viktigaste punktet i ditt val av påslakanset.

Den vanligaste storleken i Sverige är standard storleken på täcken: 150×210 och på kuddar: 50×60 – det betyder att när du ska köpa ett påslakanset, är det viktigaste att ha koll på vilken storlek ditt täcke och din kudde har. Där finns inget värre än påslakan som är för långa.

Så tänk på om ditt täcke har extra längd, då måste du se till att ditt påslakan också har extra längd. Samma med ditt örngott – du kanske har en ergonomisk kudde med ett annat mått, se till att du ved vilken storlek örngott där får passa perfekt.

  1. Material

Val av material är också ett steg du inte bör springa över så lätt. När du tänker på hur många timmar du faktisk tillbringar i din säng är det inte så tokigt att välja precis det material du trivs i som bäst.

Tänk på hur du klär dig efter säsongen och tycker om att ha ett material på kroppen som klarar av att ha på dig en hel dag. Samma måste du tänka om dina sängkläder.

De vanligaste material är:

Linne – ett skönt val om det antingen är sommar och varmt eller om du bara tycker om en krispig känsla mot huden. Linne är lite mer grovt, men ger samtidigt en härlig känsla och funkar också till dig som har det lite varmt på nätterna.

Egyptisk bomull eller bara 100% bomull – skönt, klassiskt och aldrig att gå fel av. Bomull är skönt att sova med året runt. Det dyraste material eftersom egyptisk bomull har extra långa stapelfiber och ger en lyxig och lätt känsla mot huden oavsett säsong.

Bäckebölja – blant någon är bäckebölja ett no go, mens andra tycker att det är särskilt härlig känsla. Bäckebölja används blant annat till sommarkläder eftersom materialet är luftigt och lätt med en ojämn struktur som faktisk upplevs ganska svalt och skönt. Om du vill ha fram bäckeböljastrukturen är det bara att tvätta, då syns den bubbliga ytan igen, eftersom några av tygets trådar dras ihop.

  1. Design

Vilket design och uttryck du väljer är helt upp till dig. Lika många färger att välja mellan finns där mönster och uttryck. Det är väldig mycket en smaksak vad du tycker om. Kanske du tycker om ett romantisk uttryck till ditt sovrum med blommor och rynkad volang eller kanske du tycker om klassiskt randigt design.

Ha koll på ditt sovrum och hur du inreder dig i detta rum. Det vill göra din valprocess lättare, för iblant kan det känns som att du luras av alla de fina design, men det kanske inte passar så pass bra till färgerna i ditt sovrum.

  1. Hållbarhet

Som med fashion får påslakan och styling till sovrummet ofta nya uttryck. Det kan verka lockande att köpa de nyaste färger eller material, men det är både dyrt och inte så lämpligt för år natur. Tänk därför på att köpa ett design, mönster, färg eller material som du verkligen tycker om och som håller genom fler säsonger.

När du ger lite extra i prisen får du ofta ett produkt som håller längre. Då kan du köpa ett säsong designad påslakan här och där som passar bra till ditt sovrum, när du tex känner för att ta somran in i ditt sovrum med lätta färger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.