Saker du inte vill ha på din hemsida

Det finns många saker man absolut måste ha på sin hemsida, men det finns minst lika många saker man borde hålla borta från den. Dessa saker kan ställa till med mycket problem, eller i alla fall vara riktigt irriterande för de som besöker hemsidan. Här följer en lista över några saker du verkligen inte vill ha på din webbplats.

Onödig eller svårläst text

Undgå onödiga textklumpar eller långa svårlästa texter till varje pris. Ingen kommer att vilja läsa dessa ändå. Lägg fokus på att skriva kortare och tydligare textstycken istället. De allra flesta som besöker din hemsida vill kunna komma åt information snabbt och enkelt. Få har lust att läsa i mer än ett par minuter.

Använd heller inte svårlästa typsnitt. Det finns många vackra och snygga typsnitt, men långt ifrån alla passar på hemsidor. Välj tydliga och stilrena typsnitt som alla lätt kan läsa.

Mängder av små bilder och annat klotter

Bilder är bra, men om de är för många kommer hemsidan bara att kännas klottrig och oorganiserad. Det är bättre att använda sig av en handfull bilder. Dessa får gärna vara ganska stora och tydliga. Men vad du än gör, undvik att sätta stora mängder av små bilder på din hemsida.

Fyll heller inte din hemsida med annat onödigt klotter som till exempel symboler, smileys eller liknande. Självklart finns det hemsidor där dessa är lite mer accepterade, men det finns alltid en gräns för hur mycket man kan använda dem. Använd dem med måtta, helt enkelt.

Svårnavigerade flikar och sidor

Navigationen är otroligt viktig. Det är den som avgör hur funktionell och användarvänlig en hemsida är. Ingen vill använda sig av en svårnavigerad hemsida. Var alltid tydlig och visa gärna webbplatsens besökare vägen till de viktigaste delarna. Navigationen ska kunna flyta på utan att man behöver tänka för mycket. Det är helt ok att hålla handen och visa vägen. Det sätter besökarna bara pris på.

Irrelevant innehåll

Håll irrelevant innehåll borta från din hemsida. Om du till exempel har en hemsida som skriver om bilar och bilvård bör du inte skriva inlägg om hästar. Besökarna besöker din sida för det din sida handlar om. Om du helt plötsligt börjar skriva om annat kommer de som besöker hemsidan att tröttna. Har du otur kommer de aldrig tillbaka igen. I värsta fall kommer ryktet att sprida sig och du får ännu färre besökare på webbplatsen. Så skriv bara om saker som är relevanta för hemsidans ämne.

 

Irriterande annonser

Annonser kan ibland vara nödvändiga, speciellt om man driver en blogg eller liknande typer av hemsidor. Men i vissa fall kan annonser vara så irriterande att man bara stänger ner hela sidan så fort de poppar upp på skärmen. Pop up-fönster och andra annonser som ligger i vägen för hemsidan är något av det värsta som finns. Om du har möjlighet att hålla de allra mest irriterande annonserna borta från din hemsida, se då till att undvika dem. Irriterande annonser är en av de största anledningarna till att vissa hemsidor tappar mycket trafik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.