Detta behöver man tänka på kring sin egen internätsäkerhet

När man läser nyheter och på sociala medier kan man märka av mer och mer tendenser till hackerattacker och informationsstölder. Detta är någonting som man som privatperson löper en relativt liten risk för att råka ut för, men man bör trots detta känna till de bästa sätten att hålla sig säker online. 

I den här texten kommer vi att gå igenom tre nyckelfaktorer till att hålla sig enhet och sin information säker från inträngningsförsök från hackare och andra som kan ha ont uppsåt. Några av dessa saker som berör informationssäkerhet kommer du med största sannolikhet känna igen, men det kan trots detta vara bra att få sig en uppfräschare kring vad man bör tänka på.  

Se till att du har ett modernt och bra antivirus 

Detta är någonting som de allra flesta redan har, men ett antivirus är oerhört viktigt för att se till att ens dator och ens information är så säker som det bara går. Ett antivirus är den första försvarslinjen mot hackare och skadliga program och bör alltid vara igång på ens dator och oavsett om man bara vill hålla koll på sin ekonomi eller ladda ner filmer och serier när man rör sig online är detta någonting som man bör ha uppdaterat och igång. 

När det kommer till att välja antivirus så är det så gott som alltid värt att välja ett antivirus som kostar pengar. Även om detta kan kännas som en tråkig utgift är dessa program mycket kraftfullare än gratisvarianter och gör att det blir lättare att hålla skadliga program och liknande stången. Pengar som man lägger på antivirus är så gott som alltid välinvesterade pengar och kan spara in på en hel del tid och huvudvärk längre fram längs vägen.  

Ha olika lösenord på olika hemsidor

Detta är någonting som kan verka lite onödigt till en början men som för med sig ett väldigt reellt och nyttigt syfte. Att ha olika lösenord på olika hemsidor är någonting som gör det svårare för hackare att ta sig in på dina olika konton. Tyvärr händer det relativt ofta att lösenord stjäls och sedan används för att ta sig in på andra konton. Det allra viktigaste är dock att du ser till att ha ett helt unikt lösenord på din mail, då detta är nyckeln till att byta lösenord på andra plattformar. Ett starkt lösenord gör det mer eller mindre omöjligt att ta sig in på din mail, och således är också dina andra konton säkra. 

Använd ditt sunda förnuft

Om någonting online låter för bra för att vara sant är det allt som oftast också just för att det är det. Se därför till att använda källkritik och alltid vara vaksam kring länkar och liknande, då det är lätt hänt att man klickar på någonting som man inte borde ha gjort. Lämna aldrig ut personlig och privat information till okända personer och det är viktigt att du ser till att du vet vem som är avsändaren för information innan du klickar på eller laddar ner någonting. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.